MEILĖ žmogui, maistui - VISIEMS

PIRKTI ar PARDUOTI SUPER PAPRASTA



KĄ REIKIA ŽINOTI SMULKIESIEMS GAMINTOJAMS IR ŪKININKAMS, NORINTIEMS PARDUOTI MEDŲ IR JO PRODUKCIJĄ

KADA TAIKOMI ŠIE SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI MEDAUS IR JO PRODUKCIJOS GAMINTOJAMS?

JEIGU LAIKOTE IKI 50 VIENETŲ AVILIŲ, JAU TAIKOMI SUPAPRASTINTI ŠIE REIKALAVIMAI:

KUR GALIMA PARDUOTI MEDŲ IR JO PRODUKCIJĄ?

Realizuojami vietinėje rinkoje, t.y. Lietuvos teritorijoje:

1. tiesiai iš ūkio;

2. turguje;

3. pristatomi parduotuvėms ar viešojo maitinimo įmonėms.

SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI MEDAUS GAMINIMO IR LAIKYMO PATALPOMS

1. gamybos patalpose gali nebūti dušo ir tualeto, jeigu jie yra įrengti šalia esančiuose pastatuose;

2. patalpoms tinka medinės durys ir langai, jeigu jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais);

3. žaliavai laikyti nebūtina įrengti atskiros patalpos, tam pakanka šaldytuvų, kuriuose palaikoma tinkama temperatūra;

4. supakuotos žaliavos gali būti atvežamos ir pagaminti supakuoti produktai išvežami per tas pačias duris;

5. nereikia atskirų patalpų pagamintiems, supakuotiems ir nesupakuotiems produktams saugoti.

SVARBIAUSIA - HIGIENA IR ŠVARA!

PRIVALOMI HIGIENOS, SAUGOS, ATSEKAMUMO REIKALAVIMAI

1. grindys, sienos, lubos - lengvai valomos ir dezinfekuojamos;

2. su maistu besiliečiantys paviršiai turi būti lygūs, dažnai plaunami ir dezinfekuojami;

3. patalpose svarbu užtikrinti kenkėjų (graužikų ir vabzdžių) kontrolę;

4. kriauklės su karštu ir šaltu geriamuoju vandeniu, medžiagos rankoms plauti, džiovinimo bei higienos priemonėmis turi būti lengvai pasiekiamos;

5. žaliavos turi būti lengvai atsekamos - paženklintos ir su įsigijimo dokumentais, be to, būtina tvarkyti jų apskaitą;

6. ant fasuoto produkto būtina ženklinimo etiketė, kurioje reikia nurodyti gamintojo pavadinimą, adresą, sudedamąsias dalis, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminą.

NORINT ĮSIRENGTI NEDIDELĮ CECHĄ?

1. savo gyvenamosios vietos teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pateikite prašymą;

2. teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių klauskite, kaip lengviau ir greičiau įsirengti reikalavimus atitinkančias patalpas;

3. daugiau informacijos rasite www.vmvt.lt

4. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Kretingos g. 62, LT-92325, Klaipėda, tel. 846 350 242, faksas 846 350550, el., paštas klaipeda@vmvt.lt