MEILĖ žmogui, maistui - VISIEMS

PIRKTI ar PARDUOTI SUPER PAPRASTA



KĄ REIKIA ŽINOTI SMULKIESIEMS GAMINTOJAMS IR ŪKININKAMS, NORINTIEMS PARDUOTI SAVO MĖSOS PRODUKCIJĄ

MĖSOS PRODUKTAI, KURIUOS PARDUODANT MAŽAIS KIEKIAIS TAIKOMI SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI

1. Šviežia mėsa (jeigu išpjaustoma ne daugiau kaip 3 t per savaitę);

2. paukštiena ir triušiena (leidžiama paskersti ne daugiau kaip 150 gyvūnų per savaitę);

3. mėsos gaminiai ir pusgaminiai (jei per savaitę pagaminama ne daugiau kaip 500 kg gaminių ir ne daugiau kaip 200 kg pusgaminių);

4. laukiniai ir ūkiuose auginami ir medžiojamieji gyvūnai (per vieną medžioklės sezoną laukinių kanopinių ir kitų maistui sumedžiotų sausumos žinduolių skaičius negali viršyti 50 vnt., o laukinių paukščių ir kiškinių - 250 vnt.);

5. natūraliai gamtoje sugautos ar ūkiuose užaugintos žuvys ir jų produktai (kai sugaunama, perdirbama ir parduodama ne daugiau kaip 150 kg per dieną);

 

KUR GALIMA PARDUOTO NEDIDELIAIS KIEKIAIS UŽAUGINTUS MĖSOS PRODUKTUS?

Jie realizuojami vietinėje rinkoje, t.y. Lietuvos teritorijoje:

1. tiesiai iš ūkio;

2. turguje;

3. pristatomi parduotuvėms ar viešojo maitinimo įmonėms.

SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI MĖSOS GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ PATALPOMS BEI GAMYBAI

1. gamybos patalpose gali nebūti dušo ir tualeto, jeigu jie yra įrengti šalia esančiuose pastatuose;

2. patalpoms tinka medinės durys ir langai, jeigu jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais);

3. mėsos žaliavai laikyti nebūtina įrengti atskiros patalpos, tam pakanka šaldytuvų, kuriuose palaikoma tinkama temperatūra;

4. mėsos žaliavą galima laikyti ir sūdyti šaldytuve, esančiame mėsos išpjaustymo patalpoje, kurioje gali būti ir prieskoniams, maisto priedams, kitoms žaliavoms skirtos spintos;

5. rūkyklas galima įrengti lauke, tačiau pervežimo metu svarbu apsaugoti mėsos produktus nuo užteršimo ir atmosferos poveikio;

6. supakuotos žaliavos gali būti atvežamos ir pagaminti supakuoti produktai išvežami per tas pačias duris;

7. nereikia atskirų patalpų šalutiniams gyvūniniams produktams (ŠGP) laikyti - užtenka turėti pažymėtą uždaromą konteinerį;

8. nereikia atskirų patalpų pagamintiems, supakuotiems ir nesupakuotiems produktams saugoti.


MAŽUOSE GYVULIŲ ŪKIUOSE IR JŲ SKERDIMO CECHUOSE NEBŪTINA TURĖTI:

1. specialių aptvarų gyvuliams laikyti prieš skerdimą;

2. atskirų aptvarų sergantiems gyvuliams prieš skerdimą atskirti;

3. atskiro šaldytuvo sulaikytoms skerdenoms, dėl kurių tinkamumo maistui turi būti atliktas atskiras vertinimas;

4. patalpų subproduktams tvarkyti, išpjaustyti, SGP saugoti;

SVARBU: Kiekvieno gyvulio skerdimo metu veterinarijos gydytojui dalyvauti nebūtina - mėsą galima patikrinti vėliau.

SVARBIAUSIA - HIGIENA IR ŠVARA!

PRIVALOMI HIGIENOS, SAUGOS, ATSEKAMUMO REIKALAVIMAI

1. grindys, sienos, lubos - lengvai valomos ir dezinfekuojamos;

2. su maistu besiliečiantys paviršiai turi būti lygūs, dažnai plaunami ir dezinfekuojami;

3. patalpose svarbu užtikrinti kenkėjų (graužikų ir vabzdžių) kontrolę;

4. kriauklės su kartu ir šaltu geriamuoju vandeniu, medžiagos rankoms plauti, džiovinimo bei higienos priemonėmis turi būti lengvai pasiekiamos;

5. žaliavos turi būti lengvai atsekamos - paženklintos ir su įsigijimo dokumentais, be to, būtina tvarkyti jų apskaitą;

6. ant fasuoto produkto būtina ženklinimo etiketė, kurioje reikia nurodyti gamintojo pavadinimą, adresą, sudedamąsias dalis, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminą.

NORINT ĮSIRENGTI NEDIDELĮ CECHĄ, PARDUOTI PATIES UŽAUGINTUS PRODUKTAS?

1. savo gyvenamosios vietos teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pateikite prašymą;

2. teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių klauskite, kaip lengviau ir greičiau įsirengti reikalavimus atitinkančias patalpas;

3. daugiau informacijos rasite www.vmvt.lt

4. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Kretingos g. 62, LT-92325, Klaipėda, tel. 846 350 242, faksas 846 350550, el., paštas klaipeda@vmvt.lt