MEILĖ žmogui, maistui - VISIEMS

PIRKTI ar PARDUOTI SUPER PAPRASTA



KĄ REIKIA ŽINOTI SMULKIESIEMS GAMINTOJAMS IR ŪKININKAMS, NORINTIEMS PARDUOTI KIAUŠINIUS

PIENAS IR JO PRODUKTAI, KURIUOS PARDUODANT MAŽAIS KIEKIAIS TAIKOMI SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI

Pienas ir jo produktai (parduodant arba perdirbant iki vieno tūkstančio litrų per dieną).

 

KUR GALIMA PARDUOTI NEDIDELIAIS KIEKIAIS UŽAUGINTUS PIENO PRODUKTUS?

Jie realizuojami vietinėje rinkoje, t.y. Lietuvos teritorijoje:

1. tiesiai iš ūkių;

2. turguje;

3. pristatomi parduotuvėms ar viešojo maitinimo įmonėms;

SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI PIENO GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ PATALPOMS BEI GAMYBAI

1. gamybos patalpose gali nebūti dušo ir tualeto, jeigu jie yra įrengti šalia esančiuose pastatuose;

2. patalpoms tinka medinės durys ir langai, jeigu jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais);

3. pieno žaliavai laikyti nebūtina įrengti atskiros patalpos, tam pakanka šaldytuvų, kuriuose palaikoma tinkama temperatūra;

4. žaliavinio pieno šaldymo įrenginys gali stovėti pieno produktų gamybos patalpose;

5. rūkyklas galima įrengti lauke, tačiau pervežimo metu svarbu apsaugoti pieno produktus nuo užterštumo ir atmosferos poveikio;

6. supakuotos žaliavos gali būti atvežamos ir pagaminti supakuoti produktai išvežami per tas pačias duris;

7. nereikia atskirų patalpų šalutiniams gyvūniniams produktams (ŠGP) laikyti - užtenka turėti pažymėtą uždaromą konteinerį;

8. nereikia atskirų patalpų pagamintiems, supakuotiems ir nesupakuotiems produktams saugoti;

 

SVARBIAUSIA - HIGIENA IR ŠVARA!

PRIVALOMI HIGIENOS, SAUGOS, ATSEKAMUMO REIKALAVIMAI

1. grindys, sienos, lubos - lengvai valomos ir dezinfekuojamos;

2. su maistu besiliečiantys paviršiai turi būti lygūs, dažnai plaunami ir dezinfekuojami;

3. patalpose svarbu užtikrinti kenkėjų (graužikų ir vabzdžių) kontrolę;

4. būtina įrengti tinkamą ventiliaciją ir apšvietimą;

5. kriauklės su karštu ir šaltu geriamuoju vandeniu, medžiagos rankomis plauti, džiovinimo bei higienos priemonės turi būti lengvai pasiekiamos;

 6. ant fasuoto produkto būtina ženklinimo etiketė, kurioje reikia nurodyti gamintojo pavadinimą, adresą, sudedamąsias dalis, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminą. 

NORITE ĮSIRENGTI NEDIDELĮ CECHĄ, PARDUOTI PATIES UŽAUGINTUS PRODUKTUS?

1. savo gyvenamosios vietos teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pateikite parašymą;

2. teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių klauskite, kaip lengviau ir greičiau įsirengti reikalavimus atitinkančias patalpas; 

VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

Kretingos g. 62, LT-92325, Klaipėda

Tel., 846 350 242

Faksas 846 350550

El., paštas  klaipeda@vmvt.lt